Fysieke Leefomgeving

Ambitie 1 - Energieneutraal en klaar voor klimaatverandering

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

1 -  Noordoostpolder energieneutraal

In 2030 willen wij energieneutraal zijn. Dit hebben wij gekozen in onze ‘Visienota Noordoostpolder Energieneutraal’.

2 - Toekomstbestendig voor water en natuur

In 2050 moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. Die afspraak ligt landelijk verankerd in het ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018’. Jaarlijks wordt een Deltaprogramma vastgesteld. Dit programma is een handreiking om daadwerkelijk stappen voorwaarts te zetten. Onderdeel daarbij is de biodiversiteit in onze woon- en leefomgeving te bevorderen.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

1 -  Noordoostpolder energieneutraal

1.1 - Wij ondersteunen het 'Netwerk Noordoostpolder energieneutraal'

We hebben een coördinator aangesteld met als taak het professionaliseren van het Netwerk, kansrijke initiatieven faciliteren en het verbinden van partijen.

Een deel van het budget voor uitvoering van milieutaken is gereserveerd voor cofinanciering van activiteiten van het Netwerk.

Toelichting status activiteit

Het Netwerk Energieneutraal is verder geprofessionaliseerd en heeft nu een rechtsvorm.
Er wordt vanuit het Netwerk geparticipeerd in de projecten Elektrische deelauto's, de publiek-private samenwerking Energie & Landbouw en de kenniscoöperatie Nederland Boven Water.
De gemeente blijft de coördinator leveren.

1.2 - Wij maken bestaande wijken aardgasvrij

We stellen met relevante stakeholders een transitievisie warmte op. In de visie worden de gevolgen van het niet langer gebruiken van aardgas voor de verwarming van de gebouwde omgeving voor de gemeente inzichtelijk gemaakt. De gemeente is regisseur van de warmtetransitie. Eind 2020 houden we een themabijeenkomst met de raad over hoe invulling te geven aan de regierol. Begin 2021 worden de kaders voor de visie aan de raad ter besluitvorming voorgelegd. Eind 2021 wordt naar verwachting de transitievisie warmte vastgesteld door de gemeenteraad. We communiceren met bewoners over de energietransitie en maken een wijkplanning.

Het Ministerie van BZK heeft Nagele geselecteerd als proeftuin aardgasvrije wijken: “Nagele in balans”. De uitvoerende rol ligt bij Energiek Nagele. De gemeente heeft een faciliterende rol.

Toelichting status activiteit

In september 2021 heeft de raad de Transitievisie Warmte vastgesteld. Hierbij is gelijktijdig besloten dat er twee onderzoeken worden uitgevoerd naar kansen voor geothermie en aquathermie. Verdere uitvoering van de Transitievisie Warmte is mede afhankelijk van een rijksbijdrage in de uitvoeringslasten.
In de proeftuin Nagele zijn de eerste 8 woningen succesvol op het nieuwe warmtesysteem aangesloten, en worden aardgasvrij verwarmd.

1.3 - Wij stellen in regionaal verband een energiestrategie op

In 2020 stelde de regio Flevoland een concept-Regionale energiestrategie (RES) op. Deze concept-RES wordt in regionaal verband verder uitgewerkt naar de RES 1.0. Onderdeel van deze uitwerking is een beeldvormende ronde met de volksvertegenwoordigers uit de regio Flevoland. In 2021 wordt deze RES 1.0 vastgesteld door de raden en staten, waaronder onze raad. De RES geeft aan hoeveel Flevoland kan bijdragen aan de uitvoering van het landelijk klimaatakkoord.

Toelichting status activiteit

De RES1.0 is vastgesteld door alle raden, staten en het algemeen bestuur van het Waterschap en vervolgens voor de deadline van 1 juli aangeboden aan het Nationaal Programma RES. Het Flevolandse bod is geaccepteerd door het Nationaal Programma.

1.4 - Wij werken de aanbevelingen uit het rekenkamerrapport ‘Energiek vooruit’ (2019) nader uit

Naar aanleiding van de aanbevelingen uit het rekenkamerrapport heeft de commissie WO aangegeven een herijking te willen van de visie en ambitie zoals beschreven in de visienota Energieneutraal uit 2017. Nadruk ligt op een integrale kijk zodat de raad op hoofdlijnen kan sturen. Hierbij zoeken we slimme indicatoren. Hiervoor komen we met een keuzenota in 2021.

Toelichting status activiteit

Door capaciteitsgebrek is de focus bij duurzaamheid naar de wettelijk verplichte taken Regionale Energiestrategie en Transitievisie Warmte gegaan. De keuzenota volgt daarom in 2022.

Speerpunt

2 - Toekomstbestendig voor water en natuur

1.5 - Wij gaan aan de slag met het ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie’

In 2020 is de “stresstest Ruimtelijke Adaptatie” afgerond. De stresstest heeft ons inzicht gegeven welke knelpunten in de Noordoostpolder ontstaan bij extreme neerslag, hittegolven, overstromingen en periodes van droogte.
Op basis van risicodialogen gaan wij in samenwerking met stakeholders een strategie en beleid opstellen om eerst de acute knelpunten aan te pakken. Aan de hand hiervan stellen wij jaarlijks een programma op met als doel stapsgewijs naar 2050 ons woon- en leefgebied voldoende klimaatbestendig in te richten.

Toelichting status activiteit

Ten gevolge van de Coronamaatregelen is het niet gelukt om uitvoering te geven aan de risicodialogen. Zodra de mogelijkheden dit toelaten is het de bedoeling daartoe voorbereidingen te treffen om deze dialogen alsnog op te pakken.

Vanuit het samenwerkingsverband Klimaat Adaptatie Flevoland (KAF) is tussen de zes Flevolandse gemeenten, het waterschap Zuiderzeeland, de provincie Flevoland, de GGD Flevoland en Rijkswaterstaat Midden-Nederland in december 2021 een gezamenlijke aanvraag ingediend voor financiering vanuit het Rijk (het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie) voor klimaatadaptieve maatregelen. Met deze maatregelen maken we de leefomgeving minder kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden. Voor de aanvraag in 2021 is het toekomstbestendig aanpassen van de riolering en het meer vergroenen van de openbare ruimte in de omgeving van de Oude Weg Marknesse en de renovatie van de jaren-60 “Rivierenbuurt” Emmeloord ingediend. Inmiddels hebben we in afwachting van de officiële beschikking mondeling de toezegging ontvangen dat beide aanvragen zijn goedgekeurd. Het Rijk draagt voor de geraamde investering van het uitvoeren van de voorgestelde klimaatadaptieve maatregelen van € 930.490 incl. btw voor 1/3de bij.

1.6 - Wij zorgen voor een goed (afval)watersysteem

Samen met het waterschap en met kennisgeving van de provincie streven wij voor de Doelen Overige Wateren (DOW) naar een zowel fysisch-chemische als biologische acceptabele toestand voor deze wateren. DOW zijn geen Kaderrichtlijn Water(KRW)-waterlichamen. We willen voorkomen dat uitmondingen van DOW een negatieve invloed uitoefent op de KRW-waterlichamen.

Toelichting status activiteit

Door hengelsportvereniging 't Poldervoorntje is de wens uitgesproken ons stedelijk water beter bevisbaar te houden. Door uitbreiding van de exoot het ongelijkbladig vederkruid in het stedelijk water is het uitgooien van de hengel niet overal meer mogelijk. In 2021 is een onderzoek gestart om voor het vissen nog één visplek open te houden. Dit is een gezamenlijk onderzoek van provincie, waterschap en gemeente.

Nadat ongeveer tien jaar geleden de Maatwerkovereenkomst voor het onderhoud van het stedelijk water door het Waterschap en gemeente zijn ondertekend, heeft het Waterschap voor alle binnen haar beheergebied vallende gemeenten gevraagd, de huidige overeenkomst te inventariseren, evalueren en actualiseren. Een aantal artikelen zijn inmiddels achterhaald, waardoor actualisatie gewenst is.   

1.7 - Wij zetten ons in om de biodiversiteit te versterken

In 2021 zetten wij ons in voor behoud en versterking van de biodiversiteit, als bijdrage aan een betere natuur. Dat doen wij bij de aanleg en beheer van onze eigen groenvoorzieningen. En ook in gesprekken met bewoners, ondernemers en andere organisaties. De raadscommissie Woonomgeving heeft in meerderheid de voorkeur uitgesproken om optie 3 'Flink aan de slag voor meer biodiversiteit' te verwerken in het nog te actualiseren Beleidsplan Openbare ruimte (BOR). Ook bij de uitvoering van onze “hitte-opgave” nemen wij de versterking van de biodiversiteit mee.

Toelichting status activiteit

Het Beleidsplan openbare ruimte is in 2021 aangepast. De aanpassing houdt in dat er een hoofdstuk 'biodiversiteit' is toegevoegd. Bij dit besluit is ook eenmalig budget beschikbaar gesteld om in 2022 (met subsidie van de provincie) aanpassingen in het openbaar groen door te kunnen voeren. Daarnaast is in 2021 een klankbordgroep opgericht waarin betrokken bewoners meedenken over het versterken van de biodiversiteit in Noordoostpolder. Ook heeft overleg plaatsgevonden met de provincie over gezamenlijke inzet om de biodiversiteit te versterken.

1.8 - Wij zetten ons in om de fauna te versterken

In 2021 vindt afstemming plaats met de provincie en de betrokken natuur- en landbouworganisaties voor het ontwikkelen van beleid om verder verlies van fauna tegen te gaan; daarbij wordt de provinciaal beschikbare subsidie gecoördineerd met partners aangewend om een "struweelplan" op te stellen.

Struweelplan: Herstel/aanbrengen van struweel op akkerhoekpunten om biotoop te versterken.

Toelichting status activiteit

In 2021 hebben provincie en gemeente in een bestuurlijk overleg gesproken over samenwerken aan behoud en versterking van de biodiversiteit/fauna in het landelijk gebied. Beide organisaties hebben dat als ambitie. Zij spraken daarbij ook af om te kijken welke (subsidie)mogelijkheden hiervoor ingezet kunnen worden.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 14:17:03 met de export van 07/06/2022 14:05:02