Fysieke Leefomgeving

Ambitie 4 - Een aantrekkelijk woon- en leefomgeving

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

1 - Noordoostpolder klaar voor de invoering van de Omgevingswet

We willen op 1 januari 2022 conform de Omgevingswet werken. Het programma richt zich daartoe primair op een tijdige en soepele implementatie van de Omgevingswet en op het bevorderen van de benodigde (gedrags)veranderingen. We sluiten daarbij aan op de door de VNG aangereikte methoden en maken deze specifiek voor onze gemeente.

2 - Een woonomgeving die past bij de veranderende woonwensen

De woningmarkt is constant in beweging en de woonwensen van mensen veranderen. Daarom willen In de Woonvisie Noordoostpolder 2020 (Kansen grijpen) bieden wij meer ruimte bieden voor zelfstandig wonen, beschermd wonen en nieuwe woonvormen zoals Tiny Houses.

3 - Een schone, nette en veilige openbare ruimte

In Noordoostpolder hebben wij veel groen, goede infrastructuur en een veilige speel- en leefomgeving. Dat willen wij zo houden en het liefst verbeteren. Dit spraken wij met elkaar af in ons ‘Beleidsplan Openbare Ruimte 2014-2024’.

4 - Stadshart Emmeloord is aantrekkelijk voor bewoners en ondernemers

Wij gaan de komende jaren van Stadshart Emmeloord een compact, gezellig, levendig en ‘eigen’ centrum maken. Onze bewoners kozen dit in het Open Planproces en wij zetten nu onze schouders eronder om dat te realiseren.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

1 - Noordoostpolder klaar voor de invoering van de Omgevingswet

4.1 - We zijn aan de slag met de juridische instrumenten voor de Omgevingswet

In 2021 gaan wij verder met het opstellen van de omgevingsvisie. De vaststelling door de raad verwachten wij in de eerste helft van 2022. Dit is ruim voor de verplichte uiterste datum, 1 januari 2024. Bij de totstandkoming van de visie worden (de werkgroep van de) raad en de samenleving betrokken. Ook het proces van vergunningverlening verandert. We bereiden ons voor om bij het ingaan van de wet naadloos aan te sluiten op de nieuwe werkwijze. Daarnaast treffen wij de voorbereidingen zodat de bestaande ruimtelijke plannen bij inwerkingtreding van de wet (van rechtswege) over kunnen gaan in het tijdelijk omgevingsplan.

Toelichting status activiteit

  • Omgevingsvisie: in 2021 zijn de Strategische Opgaven vastgesteld en is de Strategische Koers voor de Omgevingsvisie opgesteld om deze begin 2022 aan te kunnen bieden. Daarmee liggen we op planning om tijdig de Omgevingsvisie gereed te hebben.
  • Omgevingsplan en -vergunning: De voorbereidingen om bij de inwerkingtreding onder de Omgevingswet te kunnen werken, liggen op schema. Diverse benodigde besluiten (adviesrecht raad, delegatie, verordening nadeelcompensatie) zijn reeds genomen, de overige staan gepland voor de raadsvergaderingen begin 2022 en medio 2022. Ook zijn diverse nieuwe werkprocessen uitgelijnd (initiatief- en vergunningenproces).

4.2 - We verbeteren onze dienstverlening

In de nieuwe Omgevingswet staat de initiatiefnemer centraal. Dat vraagt om andere manieren van werken, waarbij dienstverlening nog belangrijker wordt. We passen daartoe onze werkprocessen aan en maken afspraken met onze ketenpartners.

Toelichting status activiteit

  • Er zijn samenwerkingsafspraken met onze ketenpartners gemaakt.
  • Een nieuw werkproces is uitgelijnd met daarin nog meer aandacht voor integraal werken en vroegtijdige participatie.
  • Om de digitale dienstverlening te verbeteren is geoefend met het ontwikkelen toepasbare regels. Toepasbare regels zijn de vertaling van juridische regels naar begrijpelijke vragenbomen voor initiatiefnemers.

4.3 - We bieden een pakket aan opleidingen en trainingen aan

De Omgevingswet heeft gevolgen voor de manier van werken voor de raad, bestuur, management en medewerkers. Daarvoor bieden wij een pakket aan opleidingen en trainingen, gericht op zowel de kennis van de Omgevingswet als op cultuur, houding en gedrag.
De training voor de raad is gericht op hoe je als raad anticipeert op de nieuwe instrumenten en mogelijkheden: bestuurlijke afwegings-ruimte, verhouding raad-college en participatie.

Toelichting status activiteit

  • In 2021 zijn er trainingen aangeboden aan de raad en het college (en DT/MT) op het gebied van bestuurlijke afwegingsruimte, verhouding raad-college en participatie.
  • Daarnaast hebben er voor medewerkers inhoudelijke trainingen plaatsgevonden en trainingen op het gebied van de cultuuromslag en participatie.

4.4 - We stellen participatiebeleid op

Participatie is een belangrijke pijler binnen de Omgevingswet. We formuleren samen met de raad en alle betrokken doelgroepen een gemeentebreed participatiebeleid bestaande uit een participatievisie en –verordening. Ook brengen we een handvat participatie tot stand. Op interactieve wijze willen we met alle betrokken doelgroepen een participatieproces doorlopen wat enerzijds leidt naar producten en anderzijds naar bewustwording. We streven naar vaststelling van het participatiebeleid begin 2021.

Toelichting status activiteit

  • Het participatiebeleid opstellen heeft meer tijd gekost dan voorheen gedacht. Ondanks dat is de Visie op participatie eind 2021 door de raad vastgesteld.
  • De participatieverordening is eind 2021 opgesteld en wordt begin 2022 ter vaststelling aan de raad aangeboden.
  • Met het opstellen van het participatiehandvat (handboek) is gestart.
  • Voor de vergroting van de bewustwording en het belang van (vroegtijdige) participatie zijn diverse activiteiten in gang gezet. Waaronder:
  1. Opstart participatietrainingen.
  2. Ontwikkeling nieuw werkproces met ruimte voor vroegtijdige participatie (door initiatiefnemer).
  3. Inzetten op het creëren van een nieuwe functie, namelijk de procesbegeleider omgeving.

4.5 - We sluiten aan op de Landelijke Voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Wij treffen voorbereidingen om bij de inwerkingtreding van de wet technisch klaar te zijn voor het hanteren van het digitaal stelsel. We streven ernaar in ieder geval een half jaar voorafgaand aan de inwerkingtreding de tijd te kunnen nemen om te oefenen met het digitaal stelsel.

Toelichting status activiteit

  • In 2021 hebben we de noodzakelijke en gewenste voorbereidingen getroffen om technisch klaar te zijn voor het hanteren van het digitale stelsel.
  • Helaas loopt de ontwikkeling van het digitale stelsel aan de kant van het Rijk en de softwareleveranciers niet dusdanig op schema dat wij effectief een half jaar oefentijd hebben. Het oefenen is daarom tot nu toe minimaal geweest.
  • We zoeken blijvend naar creatieve mogelijkheden om te zorgen dat we met de inwerkingtreding wel kunnen werken met de Omgevingswet.
  • Om een vinger-aan-de-pols te houden en waar mogelijk bij te sturen, is gemeente Noordoostpolder aangesloten bij het landelijk overleg met onze softwareleverancier.

Speerpunt

2 - Een woonomgeving die past bij de veranderende woonwensen

4.6 - We voeren de Woonvisie 2020 (Kansen grijpen) uit

De nieuwe woonvisie is bewust niet in beton gegoten. We houden vanuit de grondgedachte “kansen grijpen” een vinger aan de pols bij de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten in Emmeloord en de dorpen. Wanneer dorpen daarom vragen, faciliteren wij actualisaties van de ontwikkelperspectieven om zo per dorp maatwerk te kunnen bieden.

Toelichting status activiteit

In 2021 zijn de ontwikkelperspectieven voor Emmeloord en de dorpen opgesteld. Voor Creil is samen met het dorp een dorpsvisie opgesteld. Daarnaast is de ruimtelijke verkenning naar de bijdrage voor het landelijke woningtekort gedaan. Ook is de starterslening geëvalueerd en is de verordening starterslening aangepast.

4.7 - We monitoren de ontwikkelingen op de woningmarkt

Juist om de woonvisie flexibel om te kunnen voeren is het jaarlijks monitoren van de woningmarktontwikkeling noodzakelijk.

Toelichting status activiteit

In de ruimtelijke verkenning naar de bijdrage die we aan het landelijk woningtekort willen doen, is gekeken naar de huidige woningvoorraad en waar kansen liggen voor de toekomst. Bijvoorbeeld voor woonmilieu's die nu nog ondervertegenwoordigd zijn en voor welke doelgroepen Noordoostpolder aantrekkelijk is.

4.8 - We leveren actieve bijdragen aan regionale ontwikkelingen op het gebied van wonen

In 2021 blijven wij onze bijdrage leveren aan de provinciale trajecten voor 100.000 woningen en de Flevolandse woonagenda.
We leveren input voor de regio Zwolle in de tafel leefomgeving. Dronten is namens Flevoland afgevaardigd voor de gemeenten Dronten, Urk en Noordoostpolder. Noordoostpolder is vertegenwoordigd in het MIRT Zwolle

Toelichting status activiteit

We hebben onze bijdrage geleverd in provinciale en regionale trajecten, zoals Woonagenda Flevoland en Regio Zwolle. Hierin hebben we duidelijk aangegeven dat we een aandeel willen leveren in het oplossen van het woningtekort en dat een voorwaarde hiervoor de komst van de Lelylijn is.

Speerpunt

3 - Een schone, nette en veilige openbare ruimte

4.09 - Wij helpen bewoners die zelf hun omgeving verbeteren

In 2021 maken wij een voorstel over de “Right to challenge” bij beheer van het openbaar groen. Daarnaast blijven wij doorgaan het ondersteunen van bewonersinitiatieven. Dat doen wij praktisch, met hulp en advies aan bijvoorbeeld groengroepen. Maar ook door (dorps)verenigingen te helpen met (Europese) Leadersubsidie of een bijdrage uit het (provinciale) Fonds Leefbaarheid. Waar nodig ondersteunen wij de dorpen bij de actualisatie van hun plannen.

Toelichting status activiteit

Ook in 2021 hebben we ons actief ingezet om bewonersinitiatieven in wijken en dorpen te ondersteunen. Er zijn zes nieuwe leaderprojecten gestart. Daarmee komt het totaal aantal leaderprojecten in Noordoostpolder in deze periode (2016-2022) op veertien. Dit betekent een investering van ruim 5 miljoen aan maatschappelijke bewonersinitiatieven. Die investering komt voor 30% uit Europese leadersubsidie, 30% uit gemeentelijke cofinanciering en 40% uit de samenleving zelf.
Ook ander initiatieven van bewoners(groepen) zijn dit jaar weer geholpen bij het realiseren van hun wensen. Dat deden wij door inzet van onze IGW-gebiedsregisseurs en de bewonerscontactpersonen van Wijkbeheer.
Het accent heeft gelegen op het ondersteunen van concrete projecten van bewoners en organisaties. Het voorstel voor de "Right to challenge" is opgenomen in de participatieverordening (vastgesteld in de raadsvergadering van januari 2022).

4.10 - Wij blijven werken aan een nette groene leefomgeving

In 2021 passen wij ons beheer voor de openbare ruimte aan op het geactualiseerde Beleidsplan openbare ruimte en aan de aangepaste budgetten. Dit betekent in ieder geval meer aandacht voor behoud van de natuurwaarde van het openbaar groen.

Toelichting status activiteit

Het Beleidsplan openbare ruimte is in 2021 aangepast. Die aanpassing houdt. o.a. in dat er een hoofdstuk 'biodiversiteit' is toegevoegd. Daarnaast zijn de onderhoudsniveau's opnieuw vastgesteld.

Speerpunt

4 - Stadshart Emmeloord is aantrekkelijk voor bewoners en ondernemers

4.11 - Wij voeren het Centrumplan Emmeloord uit

We ronden de inrichting van de openbare ruimte van De Deel af. Na de bouw van de gebouwen aan De Deel wordt het groen bij de Koningin Julianastraat als park ingericht.

We maken met (markt)partijen en Mercatus plannen voor de ontwikkeling van de oostkant van het centrum. We maken de locatie van de centrumflats bouwrijp voor ontwikkellocaties de Boei en Stadsbaken. De locatie Smedingplein wordt herontwikkeld. Daarna wordt de openbare ruimte woonrijp gemaakt. De ontwikkeling van een deel van de Paardenmarkt volgt daarna.

We proberen de openbare ruimte van de Korte Achterzijde en Kettingstraat in samenwerking met de eigenaren en winkeliers te revitaliseren. Er is een plan tot stand gekomen na overleg met huurders, eigenaren en het centrummanagement Emmeloord.

We streven er naar om in het centrum van Emmeloord een openbare toiletvoorziening (rolstoelvriendelijk en toegankelijk voor minder validen) te realiseren en de raad daarvoor in het voorjaar 2021 drie opties voor te leggen over de kosten van deze voorziening.

De samenwerking tussen de gemeente, winkeliers en vastgoedeigenaren, vertegenwoordigd in de organisatie centrummanagement Emmeloord, verloopt goed. Deze is ontstaan na vaststelling van de BIZ (BedrijvenInvesteringZone). De activiteiten in het centrum worden via de website http://gastvrijemmeloord.nl ontsloten.

Toelichting status activiteit

De herinrichting van de Deel is afgerond. De ontwikkeling van het groen tussen De Deel en de Koningin Julianastraat kan (pas) gestart worden als er gebouwen staan. Hiervoor lopen ruimtelijke procedures.

Aan de oostzijde wordt gebouwd. Voor deze zijde van het centrum is het inrichtingsplan gereed wat in 2022 uitgevoerd wordt. De Paardenmarkt volgt daarna.

In 2021 is vervolg gegeven aan de plannen voor de Korte Achterzijde en het is de bedoelding dat in 2022 een (definitief) plan in uitvoering gaat.

Dit geldt ook voor de realisatie van een toiletvoorziening. Hierover kan de raad begin 2022 een keuze maken.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 14:17:03 met de export van 07/06/2022 14:05:02