Fysieke Leefomgeving

Ambitie 5 - Een vitaal landelijk gebied

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

1 -  Een vitaal buitengebied

In ons buitengebied doen zich uitdagingen voor die om een antwoord vragen. Om de leefbaarheid te behouden, geven wij ruimte voor die antwoorden. Tegelijk houden wij rekening met de unieke kwaliteit van het gebied.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

Speerpunt

1 -  Een vitaal buitengebied

5.1 - Wij brengen jaarlijks verslag uit over de uitvoering van het welstandsbeleid

In aanvulling op het jaarverslag van ‘het Oversticht’ geeft het gemeentelijk jaarverslag inzicht in de uitvoering van het welstandsbeleid, waarbij de focus ligt op het buitengebied.

Toelichting status activiteit

Er is verslag over 2019 en 2020 uitgebracht.

5.2 - We doen een voorstel voor de opvolger van de welstands- en monumentencommissie

Zodra de Omgevingswet in werking treedt, vervallen de welstands- en monumentencommissie.
Voor advisering over rijksmonumenten moeten we dan een gemeentelijke adviescommissie hebben ingesteld. Voor advisering over gemeentelijke monumenten en welstand kent de Omgevingswet een grote mate van beleidsvrijheid. In samenspraak met de gemeenteraad komen we met een voorstel hoe we de toekomstige advisering willen invullen.

Toelichting status activiteit

In 2021 is dit onderwerp besproken met de raadswerkgroep Omgevingswet. Op basis van deze gesprekken is gekozen voor de insteek om de Handreiking Adviesstelsel Omgevingskwaliteit (van RCE, VNG en Federatie Ruimtelijke Kwaliteit) te volgen. Deze handreiking adviseert om in twee stappen te komen tot een adviesstelsel in de geest van de Omgevingswet.

5.3 - Wij denken mee over nieuwe functies voor het bodemdalingsgebied

Het waterschap, provincie en de gemeente Noordoostpolder hebben de situatie van de voortzettende bodemdaling met de ondernemers en bewoners in het gebied ten zuidwesten van Emmeloord verkend. De provincie voert onderzoek uit naar hoe de grond het beste bewerkt en gedraineerd kan worden zodat de bodemdaling vertraagd. Daarnaast treft het waterschap maatregelen om de waterhuishouding op orde te houden. Zo hebben ondernemers de tijd om na te denken of en zo ja, hoe zij door transitie van grondgebruik, hun bedrijf op de lange termijn willen en kunnen voortzetten. Provincie, waterschap en gemeente zijn bereid ondernemers daarbij te faciliteren en nieuwe initiatieven te stimuleren.

Toelichting status activiteit

De gedeputeerden van de provincie Flevoland hebben samen, met de stakeholders in de bodemdalingsgebieden, in haar Coalitieakkoord afgesproken een pilot bodemdaling te willen oppakken. Er is daarom door de provincie op 22 september 2021 met de besturen van het waterschap, gemeente, LTO en RVB een Intentieverklaring Gebiedsproces Bodemdaling ondertekend. De verklaring is voor 3 jaar. De verklaring moet enerzijds vanuit het perspectief van de agrarische bedrijven kansrijke alternatieven voor de landbouw onderzoeken. Doel is het blijven waarborgen van een gezonde toekomstbestendige agrarische bedrijfsvoering in de bodemdalingsgebieden. Anderzijds richt het belang van de overheden zich gelijktijdig op het kunnen realiseren van maatschappelijke doelen (voor o.a. natuur, woningen, energie, klimaatadaptatie, stikstof en landbouw).

Naast bodemdaling speelt in het agrarisch gebied ten Zuidwesten van Emmeloord een vernattingsprobleem. Daarvoor heeft het waterschap in 2021 de installatie van twee voorstuwers ter plaatse van de uitmondingen van de Johannes Posttocht en Hannie Schafttocht op de Urkervaart gestart. Na installatie van de voortstuwers ondervinden de agrarische gronden minder hinder om het overtollig hemelwater af te voeren op de Urkervaart.

5.4 - Wij vervangen zieke essen langs buitenwegen, met respect voor de landschappelijke en ecologische waarde ervan

In 2021 gaan wij door met het uitvoeren van onze “Visie buitenwegen” die aan de raad eind 2020 ter besluitvorming wordt voorgelegd. Veel bomen langs de buitenwegen zijn ziek (essentaksterfte). Het vervangen van deze essen is een kans om het groen langs de buitenwegen te versterken. Zowel de natuurwaarde als de landschappelijke waarde. Daarbij gaat het niet alleen om de bomen, maar ook om de bermen, sloten en onderbeplanting.

Toelichting status activiteit

De Visie Buitenwegen is nog niet vastgesteld. Dit komt doordat deze visie samenhangt met het Mobiliteitsplan (oorspronkelijk: nieuwe GVVP). Het concept van de superblocks, dat in het Mobliteitsplan wordt uitgewerkt, is niet los te zien van de inrichting van de hele weg (verharding, berm, sloot, bomen etc.). Vanzelfsprekend zijn wij ook in 2021 wel terughoudend blijven omgaan met het kappen van bomen. Alleen bomen die zwaar waren aangetast, werden verwijderd (en alleen op de plaatsen waar dat nodig was voor de veiligheid).

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 14:17:03 met de export van 07/06/2022 14:05:02