Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Op 6 mei 2019 heeft de gemeenteraad de aankoop van de locatie en de opstallen van het voormalig dokter Jansencentrum bekrachtigd en is de vastgoedexploitatie (VEX) vastgesteld. Binnen een vastgoedexploitatie is/wordt een zo nauwkeurig mogelijke verwachting gemaakt van kosten en opbrengsten. De vastgoedexploitatie wordt jaarlijks herzien. De herziening van de vastgoedexploitatie van juni 2021 geeft inzicht in de lasten en baten voor 2021, 2022 en 2023. De verwachting is dat we het gebouw zeker tot eind 2023 blijven exploiteren. Dit komt door enige vertraging van de ontwikkeling van het zorgplein aan de Urkerweg 4.

Het is de verwachting dat in 2021, 2022 en 2023 de totale huuropbrengsten inclusief de vergoeding voor servicekosten lager zijn dan de verwachte uitgaven ten tijde van de vastgestelde VEX in mei 2019. Dit komt met name door hogere lasten voor (inhuur van) personeel en facilitaire diensten. Ook de kosten voor energie (gas en elektra) stijgen snel.

Daarnaast is in de vastgoedexploitatie, die de raad heeft vastgesteld, uitgegaan van btw-belaste verhuur. Er blijkt nu geen/nauwelijks sprake te zijn van btw-belaste verhuur, waardoor de btw voor de gemeente kostprijsverhogend werkt. Dit heeft een kostenverhogend effect op bijna alle kostensoorten in de VEX van het dokter Jansencentrum.

Het beheren, verhuren en gebruiken van vastgoed brengt een aantal risico’s met zich mee.
Belangrijkste risico’s van de VEX van het dokter Jansencentrum zijn de duur van de exploitatie, het verloop van huurinkomsten en (vertrek van) huurders, de onderhouds- en beheerkosten, de toenemende energiekosten en de inzet van medewerkers. Om tussentijds inzicht te hebben in eventuele mee- of tegenvallers wordt de exploitatie continu gemonitord.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 14:17:03 met de export van 07/06/2022 14:05:02