Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Sinds 2020 heeft de wereld te maken met het Coronavirus. Ook het tweede jaar Corona bracht veel onzekerheid rondom de economische en maatschappelijke effecten die het Corona-virus heeft op de langere termijn voor gemeente Noordoostpolder. In 2021 hebben we te maken gehad met een lockdown, dit had vooral veel maatschappelijke effecten. Het MKB en detailhandel hebben als gevolg van de effecten van het Coronavirus (financiële) schade opgelopen.

Voor de korte termijn zien we voor de gemeente Noordoostpolder gevolgen in het sociale domein, het fysieke domein, en het financiële domein. Mogelijkerwijs neemt in de nabije toekomst het aantal bijstandsgerechtigden toe.

Ogenschijnlijk heeft corona niet veel effect gehad op de economie in Noordoostpolder. De druk op de arbeidsmarkt is weer net zo hoog als voor de coronacrisis, de werkloosheid is laag, in het centrum is weinig leegstand en er waren in 2021 minder faillissementen dan andere jaren.

Uit gesprekken met ondernemers, met name in de detailhandel en horeca, blijkt dat er wel degelijk effect is. Een aantal ondernemers zou best willen stoppen, maar kan dat niet omdat  ze de zaak dan moeten verkopen met verlies door opgelopen schulden.
Veel kleinere ondernemers hebben geen enkele reserve meer en zullen voorlopig niet kunnen investeren in hun zaak.
Voor jonge horecaondernemers is het extra zuur, omdat ze gehoopt hadden mee te liften op de aantrekkende bedrijvigheid rond De Deel.
Verder zijn de onderlinge verschillen groter geworden: bedrijven op het gebied van woninginrichting, food en vrije tijd hebben prima (of zelfs beter) gedraaid in de afgelopen jaren, terwijl horeca en mode zeer slechte of geen omzetten haalden.

Het is dan ook reëel te veronderstellen dat met name kleinere ondernemers hun investeringen uitstellen, en mogelijk moeite hebben de (gemeentelijke) heffingen te voldoen.

Deze pagina is gebouwd op 07/06/2022 14:17:03 met de export van 07/06/2022 14:05:02